Home Forum
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

"Stary" konfig usera na nowo zainstalowanej MDV
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1
TEMAT: "Stary" konfig usera na nowo zainstalowanej MDV
"Stary" konfig usera na nowo zainstalowanej MDV 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 54
Konfiguracja programów na nowo zainstalowanym systemie jest często czasochłonna, dlatego żeby zaoszczędzić sobie konfiguracji nowego użytkownika przy przejściu na nowy system można skorzystać z ustawień użytkownika ze starszej wersji sytemu.
Innymi słowy, poniższe HOWTO pozwoli na odtworzenie konfiguracji użytkownika przy przejściu na nową wersję MDV, która została zainstalowana (nie zaktualizowana).

1. Typowa instalacja systemu i utworzenie nowego użytkownika. Nazwa użytkownika powinna być inna niż "starego". Oczywiście istnieje oddzielna partycja /home i w czasie instalacji nie może być sformatowana :)
Na nowym użytkowniku powinno się zainstalować sterowniki do karty graficznej, w przypadku gdy korzystaliśmy z efektów pulpitu itp.

Wyjaśnienie "typowości instalacji" :)

Przed instalacją systemu trzeba wiedzieć na jakich partycjach są katalogi / (root), /home. Najczęściej kolejność jest następująca /,SWAP,/home, czyli /home może być na końcu. Dobrze jest to sprawdzić na starym systemie przed instalacją w konfiguracji komputera (mmc) w Zarządzanie partycjami dysku jak wygląda struktura podziału dysku.

_KUNENA_BBCODE_HIDEIMG
Opcja mount w terminalu może się okazać mało przydatna.
Podczas instalacji trzeba wybrać zaawansowany podział dysku [Next]. Zostaniemy poproszeni o przeprowadzenie backupu zaznaczamy [Continue] i dalej [Next].

_KUNENA_BBCODE_HIDEIMG
W następnym oknie trzeba zdefiniować punkty montowania / (1) i /home (2). Zaznacza się daną partycję i wybiera Punkt montowania (Mount point).

_KUNENA_BBCODE_HIDEIMG
Punkt montowania katalogu głównego / ustawiamy na starej wersji systemu albo na innej partycji (!) i wtedy będziemy mieli dwa systemy.
Z partycją SWAP nie ma problemu, ponieważ znajduje się na dysku po starym systemie i jest (powinna być) automatycznie montowana.

2. Przechodzimy do Konfiguracji komputera (mmc) > System > Zarządzanie użytkownikami i tam tworzymy użytkownika, który będzie korzystał ze starej konfiguracji. Istotne jest podanie odpowiedniej nazwy użytkownika, położenia katalogu użytkownika oraz utworzenie prywatnej grupy dla użytkownika, domyślnie jest taka sama jak nazwa użytkownika.

_KUNENA_BBCODE_HIDEIMG
user_new- jest użytkownikiem utworzonym w czasie instalacji systemu
user_old- jest użytkownikiem ze starej wersji systemu

3. Po utworzeniu przechodzimy do Otwieranie konsoli jako administrator i tam nadajemy prawa nowo utworzonemu użytkownikowi, który będzie korzystał ze starej konfiguracji:

_KUNENA_BBCODE_HIDEIMG
chown nazwa_użytkownika:grupa_do_której_należy_użytkownik -R /home/katalog_użytkownika
Ta komenda jest istotna, ponieważ nadaje uprawnienia dla użytkownika, ktory będzie korzystał z katalogu i podrzędnych katalogów (-R). Bez tej komendy nie załaduje się nasz profil albo będą problemy z załadowaniem profilu!
Możliwe, że przy tworzeniu profilu (pkt 2) te prawa zostały nadane, nie sprawdziłem.

4. Próba zalogowania się na tak utworzone konto.

Ważne jest to, że po takiej konfiguracji ustawienia takich programów jak KMail, Kopete, Firefox, VirtualBox, Wine (!) i innych zostały zachowane bez ponownej ich konfiguracji (jednak programy same się nie zainstalują :) )

Możliwość ta została sprawdzona dla "przejścia" z MDV 2010.0 Free x86_64 (KDE 4.3.5) na MDV 2010.1 Free x86_64 RC (KDE 4.4.3).
Nie sprawdzałem, czy mogą wystąpić jakieś problemy przy "przejściu" na inną architekturę systemu.
m123456
Administrator
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Ostatnio zmieniany: 2010/05/25 08:01 Przez m123456.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:"Stary" konf. usera na nowo zainstalowanej MDV 1 Rok, 8 mies. temu Oklaski: 2
Świetnie opisane. Tak, aby każdy nowicjusz powinien sobie poradzić. Zastosuję (do finalnej wersji) i dam znać jak mi poszło.
Pozdrawiam
robjaw1967
Trochę napisał
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Do góryStrona: 1

Pobierz Mandrivę

2011

2010.2

Mandriva 2011?

Pogawędki

Ostatnie wiadomości: 19 godziny, 2 minuty temu
  • Norbi : @chmiel00 - sprawdź jeszcze raz
  • Odysseusz : *Ctrl+c* "Kopiujcie i rozpowszechniajcie w pokoju" *Ctrl+v*
  • chmiel00 : @Norbi posiałem twoje gg (^^.)
  • Norbi : Masz rację - to lekceważenie innych, a później dziwi się jeden z drugim że założył temat na forum a odpowiedzi brak.
  • Odysseusz : A co do ortografii - nie rozumiem, wystarczy, że w tym oknie napiszę "nórz" i natychmiast mam słowo podkreślone a pod ppm propozycje (mórz, zórz kórz) - niepoprawienie takich byków to zwykłe lekceważenie partnera...
  • Odysseusz : Mówiąc "Linux" miałem bardziej na myśli ideę wolnego oprogramowania czy pewną własność intelektualną całego świata (hmmm - idiotycznie brzmi, ale chyba wiecie o co chodzi).
  • Lepton : jest tutaj ktos?
  • Lepton : mam problem, czy ktos jest chetny mi pomoc?
  • Pierrot : Żeby poprawnie pisać trzeba też czytać. A dla większości ostatnia książka to "Dzieci z Bullerbyn". Albo nawet nie książka tylko streszczenie.
  • piotr2p : @Norbi, to walka z wiatrakami :lol:
  • Norbi : Ludzie - kiedy zaczniecie pisać poprawnie i przestrzegać zasad ortografii?Człowieka szlag trafia jak czyta wypociny typu ''wogule'' albo ''oprucz''!
  • Norbi : są i dystrybucje komercyjne a więc płatne
  • chmiel00 : czemu nie łączyć linuksa z rynkiem ? apple microsoft producenci komercyjnych systemów operacyjnych. linux też należy do nich z tym że jest open source :)
  • m123456 : Dyskusja minister administracji i cyfryzacji Michał Boni, artyści i internauci. «link»
  • Odysseusz : A może by tak opatentować sobie języki? Każdy, kto chciałby nauczyć się nowego języka, musiałby zapłacić...
  • Odysseusz : I wypraszam sobie łączenie linuksa z jakimś "rynkiem" - Linux nie jest na rynku!
  • Odysseusz : Oczywistą reakcją na ACTA mógłby być wzrost zainteresowania wolnym oprogramowaniem. Istotniejszą jednak sprawą byłoby wymuszenie na decydentach, by oprogramowanie używane publicznie (skierowane do społeczeństwa) musiałoby być zgodne z wolnym oprogramowaniem. Takich sytuacje jak z elektronicznymi dziennikami lekcyjnymi w szkołach na silverlight nie powinny mieć miejsca.
  • Odysseusz : @roman121 - Linux podrobiony??? łamiący patenty??? Cyba nie wiesz co mówisz...
  • roman121 : Nawet moja mama, która nie cierpi internetu jest przeciwko ACTA. Wzrok ma za słaby, aby czytać książki - słucha natomiast audiobooków MP3 z Chomika.
  • napcok : «link»
  • napcok : ale faktycznie może zagrażać linuksowi
  • napcok : no raman121 toś pojechał...
  • roman121 : ACTA prędzej usunie Linuksa z rynku, bo Linux należy do towarów podrobionych łamiących wszystkie istniejące patenty.
  • chmiel00 : Tak mnie pytanie nachodzi czy wy też sądzicie że podpisanie acta może się przyczynić do wzmocnienia pozycji linuxa na rynku ? w sumie ludzie zaczną szukać rozwiązań bo ograniczenie wolności w sieci skupia się też na legalności systemu co zapewne będzie mocną stroną w zwalczaniu piratów :D
  • chmiel00 : nie kumam jednej opcji a nie bede na SB dawać do za dużo treści jest

Tylko dla zarejestrowanych