Na KDE4 nie działa klawiatura i mysz! (1 wejść) (1) Gość
 | | |
|
TEMAT: Na KDE4 nie działa klawiatura i mysz!
|
|
Na KDE4 nie działa klawiatura i mysz! 1 Rok, 5 mies. temu
|
Oklaski: 0
|
|
Mam taki problem i to pierwszy taki od roku siedzenia na Mandrivie.
Otóż chciałem zrobić przesiadkę na Gnome, w opciach przełączyłem na Menedżer ekranów GDM, zainstalowałem pakiety Gnome-Shell i Gnome-desktop jak na forum jednym napisane było. Zapewnienie było że reszta zainstaluje sie jako zależności. Niestety reszta Gnome się nie zainstalowała. Zapomniałem wyłączyć autologowanie, ale później doszedłem do tego i w pliku KDMRC wyłączyłem je. Postanowiłem zrobić powrót na KDE ale powstał problem wyrażony w temacie. Przed wyłączeniem autologowania utworzyłem następnego Użytkowika i na nim już klawiatura i mysz nie dawały znaku życia (przy autologowaniu na tego użytkownika wszystko normalnie startowało z wyjątkiem połączenia z siecią). Po ponownym włączeniu autologowania na mojego użytkownika wyskoczył komunikat "Could not update ICEauthority file". Jest jakaś osoba zdolna mi pomóc? Uprzejmie informuję że w drakedm zmieniłem menedżera wyświtlania na pierwotny czyli kdm!
|
|
|
|
|
|
|
O:Na KDE4 nie działa klawiatura i mysz! 1 Rok, 5 mies. temu
|
Oklaski: 54
|
1. Instalacja środowiska task-X (X- kde4, gnome, xfce itp.) dla Twojego przypadku to:
Kilka zapytań i full ściągania. Chyba że masz MDV Free to większość pakietów powinna zostać zainstalowana z płytki.
2. "Could not update ICEauthority file"
Zoabcz- [SOLVED] ICEauthority error
Spróbuj zmienić prawa dostępu do Twojego katalogu domowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To też tak zrobiłem. Równierz prblem z .ICEauthority rozwiązałem po przez użycie "chown". Odkryłem że na żadnym menadżerze okien nie chcą chodzić a głównym winowajcą jest Deamon HAL.
Przy ekranie startowym pokazują mi się trzy nieudane próby uruchomienia, dwa z nich to:
1. Atd
2. Hald
Po załadowaniu systemu, na konsoli uruchamiam ręczne:
atd
hald
gdm start(lub kdm start)
Mysz i klawiatura wtedy działają bez zarzutu, nawet wkońcu od 4 miesięcy stan wstrzymania działa! Jest tylko pytanie, jak to zrobić żeby uruchamianie usług atd i hald się udawało przy starcie systemu? Pojawił się równierz następony problem, mianowicie jak otworzę konsolę to przy próbie logowania na roota, su wyświetla komunikat:
su: incorrect password
Dodam że dodanie mojego użytkownika do grupy wheel nic nie dało.
Błagam pomóżcie bo już mi sił na tą Mandrivę brakuje!
Moja edycja to 2010 Spring PowerPack.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Spróbowałbym w Konfiguracji komputera (ale nie bardzo wiem, czy masz do niej dostęp) Zarządzanie usługami systemowymi przez ich włączenie i wyłączenie uruchomić ponownie usługi.
2. Hasło roota można spróbować obejść zobacz
edit:
Jak masz coś w stylu login: to wpisujesz root i podajesz hasło.
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/23 06:26 Przez m123456.
|
|
|
|
|
|
Jest taka sprawa że z czystej konsoli jak równierz do centrum sterowania komputerem i zarządzania oprogramowaniem hasło roota wchodzi normalnie. Mam problem tylko z logowaniem przez "su". Dodam że dodanie mego usera do grupy wheel nic nie pomogło. Proszę o pomoc. Mam też takie pytanie, mianowicie czy wyłączenie w usługach atd i hald, rebootnięcie i ponowne ich załączenie coś pomoże i czy przypadkiem problem może sztywno leżeżeć w plikach konfiguracyjnych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spróbuj:
Zobacz 1
Zobacz 2
Spróbuj skonfigurować sobie sudo (W Konf. komputera masz dostęp do Terminalu- zakładka System):
| Kod: |
urpmi sudo
echo 'loginname ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL' >> /etc/sudoers
|
loginname- nazwa użytkonika.
UWAGA: Przyznaje prawa użytkownikowi bez potrzeby podawania hasła.
Mam też takie pytanie, mianowicie czy wyłączenie w usługach atd i hald, rebootnięcie i ponowne ich załączenie coś pomoże i czy przypadkiem problem może sztywno leżeżeć w plikach konfiguracyjnych?
Mogę jedynie napisać, że przy aktualizacji KDE musiałem zresetować usługę/deamona cpufreq, ponieważ procek działał na pełnych obrotach.
Zobacz info w pliku:
cat /var/log/prcsys.log
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/25 21:15 Przez m123456.
|
|
|
|
|
|
Niestety żaden z powyższych sposobów nie przynósł rezultatu jeśli chodzi o sudo. Konfiguracja pliku sudoers ani w części gdzie użytkownik ma się logować bez hasła na roota, ani dopisanie tego na końcu pliku nie przynosi żadnego rezultatu. Jeśli chodzi o demona hal to jak go uruchomię ręcznie (opcja uruchom interfejs graficzny przy starcie systemu - wyłączona), przedtem atd a potem np. gdm (kdm) start to wszystko fajnie chodzi. Sprawa jest taka, że system ich przy starcie automatycznie nie da rady uruchomić lub są jakieś błędy, ale ręcznie kłopotu nie ma. Dodam że w GRUBie od momentu aktualizacji systemu do 2010.1 nie mam takiej opcji jak tryb bezpieczny (awaryjny) oraz nie mam bladego pojęcia jak ją dodać, bo aktualizowanie ciągłe z płyty instalacyjnej nic w tym wypadku nie zmienia. Ma ktoś może jakieś pomysły i czy naprawdę na tej Mandrivie niczego naprawić się nie da, tylko reinstalka zostaje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Starszy GRUB ma to do siebie, że można go łatwo podglądnąć:
$ sudo cat /boot/grub/menu.lst
timeout 10
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,4)/boot/gfxmenu
default 0
title linux
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f34ef2ba-7f00-43ad-93e0-794ceb6507b3 resume=UUID=81aa2f43-0861-4837-8a9e-46db392e83c9 splash=silent vga=791
initrd (hd0,4)/boot/initrd.img
title linux-nonfb
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f34ef2ba-7f00-43ad-93e0-794ceb6507b3 resume=UUID=81aa2f43-0861-4837-8a9e-46db392e83c9
title failsafe
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f34ef2ba-7f00-43ad-93e0-794ceb6507b3 failsafe
title windows Vista i Seven
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
$
|
edytować i dorzucić odpowiednie opcje.
su -
kwrite /boot/grub/menu.lst
|